Thursday, 9 August 2012

Saksikan Fenomena Okultasi Planet Musytari Ahad Ini

Saksikan Fenomena Okultasi Planet Musytari Ahad Ini bersamaan 12 Ogos 2012. Orang ramai berpeluang menyaksikan Okultasi Planet Musytari pada Ahad ini bermula dari pukul 2.20 pagi hingga 3.20 pagi.Menurut kenyataan Agensi Angkasa Negara (ANGKASA), seluruh Malaysia akan dapat melihat planet Musytari dilindungi oleh bulan lebih kurang satu jam dengan waktu sedikit berbeza (bergantung pada lokasi).

Masyarakat di Sabah dan Sarawak bertuah kerana berpeluang menyaksikan keseluruhan proses fenomena manakala di Semenanjung dapat menyaksikan proses akhir fenomena itu sahaja.Kata ANGKASA dalam kenyataan itu lagi, fenomena itu hanya dengan menggunakanmata kasar tanpa memerlukan sebarang peralatan khas.

Kali terakhir fenomena itu berlaku adalah pada 23 Februari 2009.Untuk maklumat lanjut mengenai fenomena itu, sila layari Portal Pendidikan Sains Angkas. Kepada seluruh rakyat malaysia jangan ketinggalak menyaksikan fenomena okultasi Planet Mustari pada 12 ogos 2012 kerana keadaan seperti ini jarang berlaku.

SabahanCrew : Jangan Lupa LIKE Facebook Page Dan Tinggalkan Komen TQ
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 Komen HOT: on "Saksikan Fenomena Okultasi Planet Musytari Ahad Ini"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...